NDem 2011.11.08. 19:17

A Dolog (2011)

Ismét haverokkal mentem mozizni, erről a filmről is csak az egyik évfolyamtársamtól értesültem, szóval igazából nem tudtam előre, hogy mire számítsak, annyit tudtam az alkotásról, hogy ez egy horror (én igazából a sci-fi-horror hibrid műfajba sorolnám be). A film rendezője Matthijs van Heijningen Jr. holland filmrendező, akinek ez az első nagy alkotása (még 1996-ban rendezett egy kis filmet, aminek a címe Red Rain).

A történet arról szól, hogy egy paleontológus csaj egy elszigetelt antarktiszi kutatóbázisra érkezik, ahol norvég tudósok egy csoportja egy űrhajót talált a jég alatt, ami vélhetően egy földönkívüli civilizációtól származik, a környékén pedig - amikor főhősünk már a helyszínen van - találnak egy idegen lényt. Ez a dolog úgy néz ki, mintha a fagyás során elpusztult volna, ám amikor a felszínre hozzák, és elkezd olvadni, kiderül, hogy csak hibernálódott. Amikor magához tér, megtámadja a csoport tagjait. A támadások során kiderül, hogy ez a dolog tulajdonképpen egy parazita, ami bármilyen élőlénynek az alakját fel tudja venni és egyenként kezdi levadászni őket.

A forgatókönyv írókat dicséret illeti (John W. Campbell Jr., Eric Heisserer, Ronald D. Moore), ugyanis sikerült alkotni a filmhez egy fordulatokkal teli, alapvetően izgalmas sztorit, de a rendező ezt valahogy unalmassá tette, ráadásul a lény vizuális megjelenése kissé viccesre sikeredett, a sérülések megjelenítése sem lett túlságosan minőségi, a színészi játékra viszont nem lehet panasz - igaz, nem noname színészek alakítanak benne: Mary Elizabeth Winstead (Grindhouse: Halálbiztos), Joel Edgerton (Artúr király), Ulrich Thomsen (A bűn árfolyama).

Mindent összevetve: az alapötlet szerintem nagyon jó, szépen kidolgozott sztori, ugyanakkor nem tudott magával ragadni a film, nem tudtam alatta izgulni, nem jött át az a félelmetes atmoszféra, amit elartak érni a forgatókönyv írók. A számítógépes munka pedig nem túlságosan korszerű, az idegen lény az átalakulások során pedig egyre viccesebbé vált, ami eléggé zavaró. Nem rossz film, egyszer érdemes megnézni!

 

 

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://moviessurvey.blog.hu/api/trackback/id/tr763364168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása